Cuvintele iti modeleaza creierul
Un deget poate rosti o mie de cuvinte mânioase
Doar prin ele însele, cuvintele nu pot comunica toate elementele esențiale ale mesajelor pe care avem nevoie și vrem să le transmitem. Expresiile feței, tonul vocii și gesturile nonverbale sunt, și ele, elemente-cheie ale unei comunicări eficiente. De fapt, creierul tău trebuie să prelucreze atât sunetele, cât și mișcările corpului emise de o persoană, pentru a putea percepe cu acuratețe mesajul. Mai mult, gesturile chiar ajută la coordonarea centrilor de înțelegere a limbajului din creier.
Paul Ekman, cel mai cunoscut expert în comunicarea nonverbală, a identificat mai mult de 10.000 de expresii faciale discrete și se pare că rețelele neurale care controlează limbajul sunt aceleași pe care le folosim pentru a gesticula. Gesturile ne îmbunătățesc abilitățile de memorare și înțelegere și, de exemplu, în funcție de mâna pe care o folosești, gesturile tale vor transmite informații care pot influența răspunsul ascultătorului. Când cercetătorii de la institutul Max Planck au studiat stilurile de comunicare ale candidaților prezidențiali în cadrul dezbaterilor finale din 2004 și 2008, ei au făcut niște descoperiri fascinante. La politicienii dreptaci, mesajele pozitive erau asociate cu gesturi ale mâinii drepte, iar mesajele negative erau însoțite de gesturi ale mâinii stângi. Pentru politicienii stângaci, rezultatele sunt inversate.
Un studiu recent de la Stanford University a confirmat rezultatele: avem tendința să exprimăm ideile pozitive folosindu-ne mâna dominantă și ideile negative folosindu-ne cealaltă mână. Dar nu încerca să analizezi o persoană doar uitându-te la mișcările pe care le face cu mâinile; adesea are loc o nepotrivire între vorbire și gesturi, mai ales atunci când persoana încearcă să comunice un subiect dificil sau nou. După cum evidențiază Ekman, expresiile faciale și limbajul nonverbal ne pot oferi doar anumite indicii despre ceea ce persoana încearcă să transmită cu adevărat.
Biologii care studiază evoluția vorbirii au demonstrat că limbajul vorbirii s-a dezvoltat din uzul gesturilor mâinilor și al expresiilor faciale, iar un studiu recent de imagistică neurală a demonstrat că gesticulația mâinilor și vorbirea își au originea în aceeași zonă a creierului care se ocupă de limbaj. Această suprapunere între cuvinte și gesturi pare să fie asociată cu un grup rar de celule ale creierului numite „neuroni oglindă”. Neuronii care se activează în creierul unei persoane când aceasta face un gest se activează și în creierul tău când tu observi acel gest. Mulți dintre acești neuroni oglindă sunt localizați în centrii de limbaj ai creierului și sunt extrem de importanți pentru abilitatea noastră de a empatiza și coopera cu ceilalți.
Aceste studii ne demonstrează cât de important este să fim foarte atenți la mesajele nonverbale pe care ni le transmit ceilalți și să ne antrenăm pentru a comunica mai deplin, folosindu-ne în mod conștient expresiile faciale, tonul vocii și limbajul nonverbal. Dacă vorbele și gesturile nu sunt congruente, va apărea o formă de disonanță neurală ce va deruta persoana care ne ascultă și urmărește.
Fragment din cartea Cuvintele îți modelează creierul - 12 strategii de conversație menite să dea încredere, să aplaneze conflictele și să consolideze intimitatea
de Dr. Andrew Newberg Mark Robert Waldman