Starea optima de sanatate
Trupul nostru este o comunitate de celule
În fiecare zi, datorită procesului firesc de uzură, pierdem sute de miliarde de celule (ale pielii, foliculare, ale învelișului tractului digestiv etc.). pentru ca viața să continue, este necesar ca aceste celule să fie zilnic înlocuite. Asta este treaba celulelor stem. Celula stem e, de fapt, un alt termen pentru celula embrionară. Dar după ce ne naștem, nu mai suntem un embrion și nu mai putem numi astfel aceste celule. Oamenii de știință le-au numit celule stem.
Dacă punem într-un vas Peri o cultură de celule stem, ele se divid la fiecare 10-12 ore. La început e una, apoi două, patru, opt, șaisprezece, treizeci și două... După o săptămână avem 50.000 de celule. Acestea sunt identice din punct de vedere genetic, fiindcă provin de la un singur părinte.
Împărțim apoi celulele în trei vase Petri diferite și modificăm compoziția chimică a mediului de cultură din aceste vase. Ce e mediul de cultură? Este echivalentul sângelui. Dacă creștem celule de șoareci, analizăm sângele șoarecilor, vedem din ce e alcătuit și urmărim să creăm o versiune sintetică a lui. Dacă creștem celule umane, analizăm compoziția sângelui uman și creăm mediul de cultură astfel.
Deci punem celule identice din punct de vedere genetic în trei vase cu un mediu de cultură ușor diferit din punct de vedere chimic. Într-un vas celulele formează mușchi, în al doilea formează os și în al treilea formează celule adipoase. Ce anume determină soarta celulelor? La început ele erau identice din punct de vedere genetic, iar apoi mediul a selectat activitatea genetică a fiecărui grup de celule.
Ce ne demonstrează noile cercetări referitoare la celulele stem? Că organismele biologice își adaptează anatomia la mediul înconjurător. O celulă „citește” mediul și își modifică activitatea conform acestuia.
Să zicem că analizez activitatea celulelor mele hepatice. De unde știe celula hepatică ce se petrece în mediu? Celula hepatică nu este în contact direct cu mediul, ea depinde de sistemul nervos, care îi trimite informații despre mediu. Există o singură problemă cu această descoperire: informațiile pe care celula le primește de la sistemul nervos sunt o interpretare oferită de conștiința noastră.
Fragment din revista Yoga Magazin nr 113/114
Din articolul Starea optimă de sănătate: o reflectare evidentă a vieții noastre lăuntrice