Uimitoare si exemplare felii de viata din tineretea unor personalitati faimoase

de 572
Favorite

Mulți sunt aceia care s-ar putea întreba: „Ce s-ar mai putea spune în legătură cu anumite ființe umane cu totul ieșite din comun, ingenioase, remarcabile?”. După cum știm unii dintre noi, viața și realizările lor au umplut deja zeci de mii de pagini. Au fost scrise despre astfel de oameni cărți, articole sau s-au realizat filme documentare. Pentru mulți dintre noi, numele lor ne sunt familiare, iar întrebările referitoare la ei nu lipsesc din testele de cultură generală.

Dacă ar fi fost să oferim un alt titlu acestei lucrări, am fi numit-o: Genii în devenire, așa cum erau la începuturi. Căci această carte are o abordare uimitoare, inedită. Prezintă pentru noi toți primii ani din viața acestor personalități de excepție, înainte ca marile lor reușite să se fi materializat. Toate acestea nu sunt evocate oricum, unele pățanii sunt relatate direct „din gura lor”, întocmai precum niște savuroase amintiri din copilărie.

Nu este însă cu putință să nu ne frapeze anumite asemănări deloc întâmplătoare. Majoritatea dintre aceștia au fost niște rebeli surprinzători, niște mari revoltați, niște independenți ce s-au opus în fel și chip sistemului rigid de predare din cadrul școlilor tradiționale; tocmai de aceea au fost considerați niște elevi-problemă. Majoritatea s-au născut și apoi au trăit la început în sărăcie. Mai mereu non-conformiști, au aspirat cu ardoare să sfărâme tiparele, să se exprime liber și complet neîngrădit. Mai presus de toate, au fost exemplar curioși și mari aventurieri, au năzuit să exploreze aspectele uimitoare ale vieții, să descopere ceea ce era esențial, să experimenteze.

Spre exemplu, unica aspirație a genialului Honoré de Balzac era să scrie, cu toate că uneori i se spunea verde în față că nu are pic de talent. Alexander Graham Bell era pasionat de invenții surprinzătoare și la vârsta de 12 ani i-a construit unui vecin fermier o mașină pentru vânturarea grânelor. Fiind sărac lipit pământului, Charlie Chaplin a urcat totuși pentru prima oară pe scenă la vârsta de 5 ani, iar la 10 ani era deja angajat într-o trupă de teatru ambulant. Surprinzător de inteligent, Winston Churchill elabora strategii de luptă de la vârsta de 8 ani, iar franțuzoaica Alexandra David-Néel a pornit în prima ei explorare la numai... 6 ani. Walt Disney era atât de pasionat de desene, încât, atunci când nu avea hârtie, folosea rolele de carton de la hârtia igienică și alteori utiliza... caroseria ambulanței de război. Claude Debussy era deja considerat, la vârsta de 12 ani, un uluitor copil-minune cu mari șanse să devină un virtuoz de primă clasă, chiar dacă totodată era as în... fermecătoare improvizații și înflorituri. Jack London a plecat la vânătoare de foci, a ajuns apoi în Japonia și a supraviețuit unui taifun – iar la vârsta de 17 ani a așternut totul pe hârtie, astfel că povestirea lui captivantă a câștigat locul I la un concurs de nuvele.

Dacă toate acestea ți-au stârnit deja o vie curiozitate și ești interesat să descoperi existența în germene a unor mari genii, pornește imediat în această explorare și bucură-te iar și iar, din plin, de această carte instructivă, palpitantă și savuroasă.

 Uimitoare și exemplare felii de viață din tinerețea unor personalități faimoase, de Florian Gheorghiță

Citește mai mult

Lasa un comentariu
Leave a Reply
Vă rugăm login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Settings

Creați un cont gratuit pentru a salva preferințele tale.

Conectare

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Conectare