Blog archives
Ultimele comentarii
No comments
Blog search

Gheranda Samhita

Posted on3 Săptămână ago by 17
Favorite0
Gheranda Samhita

Prima inițiere:

Expunerea procedeelor yoga destinate purificării, armonizării și energizării corpului

 

  1.       Într-o bună zi, Canda, ascetul care purta un craniu uman drept podoabă, l-a vizitat pe înțeleptul Gheranda în coliba acestuia. El l-a salutat cu mult respect și venerație pe Gheranda și apoi l-a rugat să-i răspundă la câteva întrebări:
  2.       Te implor, yoghin desăvârșit, reveleaz-mi acum acea formă extraordinară de yoga corporală (sau a ființei individuale) care conduce gradat de la realitatea trupului la cunoașterea profundă a tuturor principiilor subtile care alcătuiesc universul. Aspir cu toată ființa mea să primesc această cunoaștere de la tine, care stăpânești pe deplin secretele practicii yoga!
  3.       Atunci, marele înțelept Gheranda a răspuns:

Întrebarea ta, puternic aspirant, este într-adevăr foarte inspirată și binevenită și îți voi răspunde chiar acum la ea. Ascultă deci cu atenție, copilul meu drag.

  1.       Nu există nicio formă de înrobire a ființei umane mai puternică decât iluzia cosmică și nicio putere transformatoare și purificatoare mai presus de aceea a practicii autentice yoga; nu avem în afara lui Dumnezeu niciun prieten mai bun decât Cunoașterea dumnezeiască și niciun dușman mai rău decât egoul cel limitativ.
  2.       Întocmai cum, odată ce ai învățat literele alfabetului, poți avea acces la întreaga cunoaștere tradițională, dacă te vei perfecționa în practicile yoga vei ajunge apoi, gradat, la cunoașterea dumnezeiască a întregii realități.

 

 

Fragment din cartea Gheranda Samhita

Învățăturile secrete ale marelui yoghin Gheranda

 

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

Settings

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in