Blog archives
Ultimele comentarii
No comments
Blog search

Descifrarea gesturilor – Martine Tardy

Posted on1 Luni ago by 22
Favorite0
Descifrarea gesturilor – Martine Tardy

Zona intimă, între 15 cm și circa 50 cm

Este lungimea brațului îndoit, zona cea mai apropiată de trup, zona confidențelor, a energiei sensibile numite de unii aură, dar și sferă; a pătrunde în această sferă fără a fi poftit poate declanșa un puseu de adrenalină.

Pătrunderea în această sferă poate fi voluntară (alegeri afective, tentative de seducție sau de agresiune) sau involuntară (îmbulzeală, aglomerația din mijloacele de transport în comun, manifestații sau comportamentul dezinhibat al persoanei care simte nevoia de atingere și îți pune pe neașteptate mâna pe umăr, ba chiar pe după gât, jucând cartea familiarității).

Această „violare” neașteptată provoacă o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, o atitudine defensivă, de respingere, crispare și retragere.

După cum arată și numele, această zonă le este rezervată celor intimi și momentelor de intimitate. Contactul fizic nu este numai posibil, ci chiar inevitabil. În această zonă se produc efectiv:

-Perceperea mirosurilor trupești

-atingerea pielii

-perceperea respirației, a ritmului acesteia

-posibilitatea de a observa ochii (dilatarea sau contractarea pupilelor).

Este distanță mamă-copil, distanța raporturilor sexuale și a relațiilor cu cei apropiați. La această distanță, emoțiile nu pot fi ascunse. Este spațiul confidențelor, al vorbirii în șoaptă. Această zonă trebuie evitată în situațiile tensionate, în negocieri, în vânzări, în evaluarea performanței profesionale etc., apropierea putând fi percepută ca o invazie, ca o agresiune.

Fragment din cartea Descifrarea gesturilor, de Martine Tardy

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

Settings

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in