Blog archives
Ultimele comentarii
No comments
Blog search

Cartea despre ego - OSHO

Posted on1 Luni ago by 23
Favorite0
Cartea despre ego - OSHO

Dumnezeu este un creator, nu o linie de asamblare - pe care este produsă o mașină Ford, apoi a doua, a treia, și așa mai departe, una după alta. Dumnezeu nu este o linie de asamblare. El este un creator original. Nu creează niciodată același lucru de două ori. Dacă ar crea o imitație, valoarea ei ar scădea considerabil.

Dumnezeu nu se repetă niciodată. Voi ați fost însă învățați să deveniți altcineva. "Fii și tu ca fiul vecinului... Privește cât de inteligent este. Privește acea fată... cât de grațios merge. Fii și tu la fel ca ea!" Vi s-a spus întotdeauna să fiți ca altcineva.

Nimeni nu v-a spus până acum: fii tu însuți și respectă-ți ființa, căci este un dar de la Dumnezeu.

Nu-i imitați niciodată pe cei din jur. Acesta este mesajul meu către voi, nu imitați niciodată.

Fiți voi înșivă - măcar atât Îi datorați lui Dumnezeu. Fiți voi înșivă! Fiți autentici, și atunci veți ști că sunteți speciali. Dumnezeu v-a iubit atât de mult, de aceea sunteți cei care sunteți! În caz contrar, nu ați fi existat. Simpla voastră existență revelează marea Lui iubire față de voi.

Unicitatea voastră nu poate fi însă comparată cu a celor din jur. Nu sunteți mai speciali decât alții, decât vecinul, soția, prietenii. Sunteți speciali pentru că existați, pentru că sunteți unici. Nimeni altcineva nu mai seamănă cu voi. Dacă veți privi lucrurile din această perspectivă, eforturile de a deveni speciali vor înceta de la sine.

Eforturile voastre de a deveni speciali seamănă cu încercarea de a-i pune unui șarpe picioare. În acest fel nu veți face altceva decât să ucideți șarpele. Să spunem că îi atașați picioarele din compasiune: "Sărmanul șarpe, de ce să nu meargă și el pe două picioare?" Dacă șarpele ar fi căzut în mâinile unui miriapod, acesta ar fi gândit: "Sărmanul șarpe! Eu am o sută de picioare și el nu are nici unul. Măcar câteva dacă ar avea!" Dacă îi va adăuga însă aceste picioare, șarpele va muri. El se simte perfect așa cum este, nu are nevoie de picioare.

Voi sunteți perfecți așa cum sunteți. Asta înseamnă să te respecți pe tine însuți. 

Respectul de sine nu are nimic de-a face cu egoul. El este legat mai degrabă de respectul față de Dumnezeu! Respectându-te pe tine îți respecți Creatorul. Este ca atunci când respecți o pictură - respecți automat și pictorul care a creat-o.

Respectați-vă, acceptați-vă, recunoașteți-vă pe sine, iar aceste eforturi stupide de a deveni cineva special vor dispărea de la sine.

Fragment din Cartea despre ego - OSHO

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

Settings

Create a free account to save loved items.

Sign in

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Sign in