Creierul este în mod preponderent empatic

Postat acum2 luni in urma de 42
Favorite0
Creierul este în mod preponderent empatic

Ce este empatia? Este abilitatea de a te pune în pielea altei persoane, cu intenția de a-i înțelege trăirile și viziunile și de a folosi această înțelegere în acțiunile noastre. Empatia este diferită de starea de bunătate sau compasiune. De asemenea nu trebuie confundată cu regula de aur „să nu faci altora ceea ce ți-ar plăcea să ți se facă, căci e posibil ca ei să aibă gusturi diferite.” În empatie este vorba despre a descoperi gusturile celorlalți.

Identificarea tipurilor de empatie a oferit o perspectivă revoluționară științifică modului în care înțelegem natura umană. Vechea viziune cum că am fi în esență creaturi egoiste este acum ferm contrazisă de concepția că suntem homo empathicus, genul de ființe definite prin legătura dintre empatie, cooperare socială și ajutor mutual.

În ultimul deceniu, neurologii au identificat zece zone cerebrale ce țin de empatie. În cazul în care unele dintre ele sunt afectate, abilitatea noastră de a înțelege sentimentele celorlalți scade.

Biologii revoluționari, precum Frans de Waal, au demonstrat că suntem animale sociale care încă din preistorie au instinctul de a ține la ceilalți, la fel ca verii noștri, primatele. Psihologii au arătat că empatia e importantă pentru noi chiar din primii doi ani de viață, datorită relațiilor puternice pe care le avem.

Procesul empatic nu se oprește în etapa copilăriei. Ne putem autodezvolta și o putem folosi ca bază pentru transformarea societății.   

 

Fragment din articolul Strategii simple și eficiente de amplificare a empatiei

Din revista Yoga Magazin 91/92

Citește mai mult

Lasa un comentariu
Leave a Reply
Vă rugăm login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Settings

Creați un cont gratuit pentru a salva articolele preferate.

Conectare

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Conectare