Terapii de iarna - Traieste sanatos

Postat acum2 luni in urma de 147
Favorite0
Terapii de iarna - Traieste sanatos

Povestea băii pornește din timpuri străvechi, pe vremea când oamenii, fascinați fiind de fenomenele naturii, au început să studieze proprietățile celor patru elemente care au dat naștere vieții: focul, aerul, apa și pământul.

Astfel, marii înțelepți ai Egiptului antic au descoperit că  focul și apa, îmbinate în mod armonios, dau naștere unei proceduri ce vindecă trupul și alungă suferințele sufletești.

Îmbăierea trupului, un obicei folosit inițial numai de marii preoți, a devenit în Egipt o practică obișnuită de purificare a organismului. Săpăturile arheologice din jurul cetății Teba au scos la iveală mai multe rămășițe ale unor băi comunale antice. Erau adevărate locuri de binefacere, unde se putea trata aproape orice afecțiune. La finalul băii, vizitatorul se așeza pe paturi de piatră, iar lucrătorii băilor comunale le făceau masaje și le ungeau trupul cu tincturi și pomezi vindecătoare. Pe post de săpun se utiliza ceara de albine.

Procedura terapeutică a fost preluată apoi și de popoarele Europei occidentale și ale Bizanțului, care au desăvârșit această metodă curativă.

Băile fierbinți sunt cea mai bună modalitate de a preveni o răceală. Mărirea temperaturii corpului cu ajutorul apei mimează un acces de febră. Astfel celulele sistemului imunitar intră în acțiune și stopează înmulțirea microorganismelor care ar putea produce bronșita, pneumonia sau cistita. Durata unei astfel de băi nu ar trebui să depășească 20 de minute. În general, băile fierbinți ajută la regenerare și conservarea resurselor organismului. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau diabet vor trebui să se abțină și să recurgă la băi călduțe, de durată mai scurtă. De asemenea, nu se recomandă băile fierbinți în timpul menstruației.

În final, ne ștergem bine, ne îmbrăcăm gros și ne odihnim sub plapumă câteva ore.

 

Fragment din cartea Terapii de iarnă de Carmen Gheorghe și Doris Oargă

Citește mai mult

Citește mai mult

Lasa un comentariu
Leave a Reply
Vă rugăm login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Settings

Creați un cont gratuit pentru a salva articolele preferate.

Conectare

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Conectare