Ultimele comentarii
Fara comentarii
Cautare articol

Yoga Magazin 103/104 - Dinamizarea si intarirea pe cai naturale a imunitatii in viziunea sistemului Ayurveda

Postat acum3 luni in urma de 24
Favorite0
Yoga Magazin 103/104 - Dinamizarea si intarirea pe cai naturale a imunitatii in viziunea sistemului Ayurveda

În tradiția Ayurveda se spune că există trei linii de apărare ale organismului împotriva invadatorilor străini.

1.Prima dintre acestea este ceea ce se numește aură. Aura reprezintă totalitatea energiilor subtile care sunt acumulate și vehiculate prin ființa noastră. Chiar dacă pentru noi, ca occidentali, termenul aură pare oarecum neobișnuit în acest context, totuși aura a fost chiar fotografiată prin anii 50 de savantul rus Kirlian. Ulterior s-au dezvoltat diverse alte aparate care i-au pus în evidență existența. Există și ființe umane extrem de înzestrate care pot să o vadă fără ajutorul vreunui aparat. Pentru ei, culorile, densitatea, mărimea aurei indică starea emoțională, psihică sau chiar spirituală a ființei umane, precum și starea ei de sănătate.

Aura este foarte mult corelată cu emoțiile și gândurile noastre; de aceea am afirmat că un stil de viață sănătos și din acest punct de vedere ne poate întări foarte mult imunitatea. Ce înseamnă asta? Să hrănim mai mereu emoții binefăcătoare, să urmărim să avem gânduri optimiste, stenice, pline de încredere – toate acestea vor influența în mod binefăcător sistemul imunitar și, implicit, starea de sănătate.

Vă mai dau un exemplu: s-a făcut un experiment pe 132 de studenți legat de influența stărilor benefice și imunitate. Experimentul a fost extrem de simplu. Li s-a măsurat nivelul de imunoglobuline A înainte și după vizionarea a două filme. Primul film prezenta pe maica Tereza efectuând acte de generozitate în India, iar al doilea film era de groază, plin de scene violente.

În primul caz imunoglobulinele A, care reprezintă 10- 15% din anticorpii noștri, au crescut în mod semnificativ, pe când în cazul al doilea au scăzut. Asta arată fără doar și poate că emoțiile pe care le trăim ne influențează într-un mod foarte rapid și direct chiar producția de anticorpi și, cu alte cuvinte, starea noastră imunitară.

2. A doua linie de apărare pe care o avem este reprezentată de piele și de țesutul epitelial din mucoase. Este evident că reprezintă chiar o barieră fizică atât timp cât nu sunt lezate. Totodată, la nivelul secrețiilor bronhice, gastrice sau salivare de pe mucoasele corespondente găsim mare parte din imunoglobulinele A. Și cum spuneam mai devreme simțul atingerii este un simț special și a-l folosi prin atingeri adecvate poate crește starea de imunitate și de bine a organismului și implicit chiar de sănătate. Sunt multiple studii și în acest domeniu.

3. A treia linie de apărare este constituită de însăși sistemul imunitar cu toate celulele și secrețiile sale implicate în menținerea echilibrului organismului, astfel încât el să facă față cât mai bine provocărilor mediului extern și intern. S-a constatat că ființele care sunt foarte triste, care sunt depresive, au tendința de a se îmbolnăvi mult mai des decât ființele care au o stare stenică, benefică, plină de încredere, bucurie și fericire. În lumina acestor informații observăm că știința modernă vine să confirme învățăturile sistemului ayurvedic.

Fragment din articolul Dinamizarea și întărirea pe căi naturale a imunității în viziunea plină de înțelepciune a sistemului tradițional Ayurveda

din revista Yoga Magazin nr. 103/104

Citește mai mult

Lasa un comentariu
Leave a Reply
Vă rugăm login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Settings

Creați un cont gratuit pentru a salva articolele preferate.

Conectare

Creați un cont gratuit pentru a utiliza lista de dorințe.

Conectare